وزارت ارتباطات با اعلام اینکه فضای مجازی و حضور در آن، مانند یک چاقوی دولبه می ماند که از یک سو دارای مزایا و منافعی است و از سوی دیگر اگر بر نحوه ی استفاده از آن نظارت و بر تأمین محتوایی که در اختیار کودک قرار می گیرد، برنامه ریزی و کنترل صورت نگیرد آسیب های جبران ناپذیری را برای کودک و نوجوان در پی خواهد داشت.
باید توجه داشت که فضای مجازی علاوه بر آنکه باعث سلب فعالیت فیزیکی کودک در محیطهای طبیعی شده و وی را از کسب مهارتهای اجتماعی، تحرک و کارهای فیزیکی بازداشته، باعث اختلال در آموزش، فرهنگ رفتاری، تربیت اخلاقی و مهارتهای گفتاری میشود. اما از سوی دیگر، ارائه محتوای سالم و کنترل شده متناسب با شرایط سنی و جنسیتی کودک در این فضا، می تواند کمک قابل توجهی به تربیت و حتی رشد فیزیکی و ارتقای مهارتهای جسمانی کودک کند..
یکی از راه های جلوگیری از مخاطرات فضای مجازی، برنامه ریزی، کنترل و نظارت بر استفاده و حضور فرزندان در فضای مجازی توسط والدین است.
این کنترل شامل پالایش محتوا براساس سن فرزند ، کنترل های کاربردی براساس اعمال محدودیت زمانی و دسترسی، مدیریت استفاده از اینترنت یا رایانه براساس زمان ، محتوا و سن فرزند و نیز نظارت و مشاهده موقعیت مکانی و نوع فعالیت و دسترسیهای فرزند است.
از این رو و در قالب پیش نویس سند صیانت از کودکان، وزارت ارتباطات نام ۷اپلیکیشن فارسی را به عنوان نرم افزارهای کنترل کودکان از سوی والدین اعلام کرد:
۱- نرم افزار کنترل والدین توسعه راهکارهای هوشمند امین (انارستان) برای سیستم عامل های اندروید
۲- نرم افزار دنیای درسا در قالب دو اپلیکیشن مجزا برای کودک و والدین
۳- نرم افزار کنترل والدین سانیار به عنوان نرم افزار گوشی یابی و کنترل کودک
۴- سامانه مراقبت از خانواده در دنیای مجازی با نام SFP
5- برنامه کنترل فرزند شقایق
6- نرم افزار کنترل تماس و پیامک فرزند شارکو
7- نرم افزار صدف پاساد سیستم پالایش خانگی
از جمله قابلیت هایی که این نوع نرم افزارها ارائه می دهند عبارت اند از:
- امکان اجازه اتصال یا عدم اتصال به اینترنت wifi
- امکان اجازه دسترسی به حافظه گوشی
- امکان اجازه دسترسی به Bluetooth
- کنترل و نظارت کامل بر تماسهای ورودی و خروجی
- کنترل و نظارت کامل بر پیامکهای تلفن همراه فرزندان
- کنترل انتقال اطلاعات از طریق پست الکترونیکی
- کنترل و نظارت زمانی و اجرایی بر نرمافزارهای نصبشده و نرم افزارهایی که فرزندان می خواهند بر روی تلفن همراه خود نصب کنند
- کنترل مرورگر اینترنت
- موقعیتیابی مستمر فرزند
- پیامهای شبکه های اجتماعی
- مسدودسازی برنامهها و وبسایتها
نظارت والدین در ویندوز 8
قابلیتی که در ویندوز هشت اعمال شده است با نرم افزارهایی که پیش تر معرفی کردیم، تفاوت دارد. در ویندوز هشت قابلیتی با عنوان Family Safety برای کاربران درنظر گرفته شده که نسبت به نسخه های قبلی آن در ویندوزهای پیشین بسیار قدرتمندتر و کاربردی تر شده است. از جمله قابلیت های این نرم افزارها برای والدین عبارت است از:
- تنظیم سطح فیلترینگ وبسایت ها
- ارسال گزارش از فعالیت های انجام شده به آدرس ایمیلی به توسط کاربر اصلی ثبت شده است
- نظارت و ایجاد محدودیت در دسترسی به اپلیکیشن های فروشگاه ویندوز
- تعیین محدودیت زمانی برای استفاده از رایانه
Family options در ویندوز 10
در ویندوز 10 هم گزینه Family optionsوجود دارد که خانوادههای مدرن در همه اندازهها و مکانها وارد میشوند. به شما کمک میکنیم تا فرزندانتان را در حالت آنلاین امنتر نگهدارید، با هم سرگرم شوید و حتی زمانی که دور از یکدیگر هستید، همواره با هم در ارتباط باشید.
قابلیت های Family options
امکان دسترسی را برای کودکان فراهم کنید - و در عین حال آنها را امنتر نگه دارید
تنظیم محدودیتهای زمانبندی صفحه
مسدود کردن محتوای نامناسب
اجتناب از هزینه غافگیرانه
و....
در همین حال ابزارهای کنترل والدین رایج در دنیا که با هدف مسدودسازی دسترسی کودکان به وبسایتهای غیراخلاقی و کنترل و نظارت والدین برآنها عرضه شده به شرح زیر است:
Family cyber Alert
Qustodio
Webwatcher
Net nanny
MC Afee safe eyes
Pc Pandora
Spy agent
E balster
Spector pro
می توان به جرات بیان کرد که امروزه تلفن های همراه یک وسیله ی مهم و کاربردی و همچنین حیاتی و موثر در زندگی نوجوانان و کودکان می باشد. این نسل از جامعه بسیار به تلفن های همراه خود وابسته می باشند و آن را به مانند یک ابزار همه کاره نگاه می کنند. تلفن های هوشمند برای این قشر یکی از مهمترین دارایی هایشان محسوب می شود و آن را جز یکی از سه دارایی اصلی خودشان عنوان می کنند.
امروزه نرم افزارهای متعددی به منظور جهت یابی و یافتن مسیر وجود دارد که می تواند کمک های شایان توجهی را به والدین برای یافتن موقعیت فرزندان خود و همچنین به کودک و نوجوانان برای یافتن مسیر خود نماید، اما این خطر نیز وجود دارد که موقعیت فرزندان شما با افراد غریبه به اشتراک گذاشته شود. این وظیفه به عهده ی ماست که کودکان و نوجوانان را برای استفاده صحیح از این ابزارها و همچنین خطرات آنها آموزش دهیم. تلفن های هوشمند وسیله ای مناسب جهت مشاهده فیلم، بازی کردن و همچنین استفاده از شبکه های فیلم و تصویر می باشند، اینگونه سرگرمی ها می تواند به دلیل محتوای نامناسب و عدم نظارت آسیب های روحی و روانی جدی را به دنبال داشته باشد.
والدین باید در نظر داشته باشند که می بایست تصمیم اینکه فرزند آنها می تواند از تلفن هوشمند استفاده نماید و یا نه، را با توجه به سن و رشد و بلوغ عقلی و سوابق اجتماعی او در نظر بگیرند. و سپس می بایست درباره متناسب بودن نرم افزارها و ابزارها با وی به مشورت بنشینند و تصمیم گیری نمایند. یکی از مهم ترین دلایل درخواست نوجوانان و کودکان برای داشتن تلفن همراه، افزایش امنیت و دیگری گسترش ارتباطات می باشد، در مورد اول توصیه می شود که تلفن همراه در اختیار او قرار گیرد و در مورد دوم نیز توصیه می شود که اعطای گوشی را به تاخیر بیاندازید.
براین اساس تولیدکنندگان محتوای جدیدی را با ارزیابی علایق و سلایق نسلهای مختلف و با استفاده از بازخوردهایی که میگیرند برای سنین خاص تولید میکنند. ضمن اینکه امکان پیوند خوردن با سیستم های آموزش و پرورش وجود دارد تا برنامه کلاسی، کارنامه، ویدیوهای آموزشی برای فرد در دسترس باشد.
این سیمکارت هم مانند همه اپراتورهای فعال کشور به شبکه سراسری مخابراتی کشور متصل میشود اما برای فضای مجازی به گونهای طراحی شده است که کودکان و نوجوانان فقط در یک شرایط و محیط امن امکان فعالیت خواهند داشت. در حقیقت این اپراتور یک پلتفرم را در اختیار کاربران قرار میدهد تا توسط آن همه اپلیکیشنهایی که در کشور وجود دارد و برای کوکان و نوجوانان مناسب است را به دست بیاورند.
بخشی از مزایای این نوع سیم کارتها برای کودکان و نوجوانان عبارت است از:
- ایجاد فیلترینگ برای محافظت کودکان در مقابل مطالب نامناسب
- در اختیار قرار دادن محتوا با توجه به سن مخاطب
- قرار دادن سرعت مناسب جهت دسترسی به محتواهای لیست سفید
- ارائه محتوای اختصاصی متناسب با سن
- جلوگیر از ایجاد آسیب های روانی با کنترل مواجهه با محتوای خشن، ضدمذهب یا جنسی
- ایجاد لیست سیاه برای ارتباط با سایر افراد
- جلوگیری از ایجاد ممانعت از ارتباطات ناخواسته و مزاحمت با تعریف لیست سفید مخاطبان
- وجود بخشی به نام درسا بازار به منظور دسترسی به اپلیکیشن های مفید و کاربردی
- مطلع شدن از موقعیت فرزند
- مشخص کردن محدوده ی فیزیکی و هشدار در صورت خروج از آن
- امکان مطلع شدن از وضعیت موقعیت اعضای خانواده در یک نگاه و با نرم افزاری یکپارچه
- ایجاد ارتباط با مدرسه از طریق ارائه خدمات ارزش افزوده بین مدارس و خانواده
- امکان غیرفعال کردن گوشی از طریق پرتال مجازی یا گوشی ثبت شده والدین
عنوان کتاب |
ته کلاس، ردیف آخر، صندلی آخر |
نویسنده |
لوئیس سَکِر |
ترجمه |
پروین علی پور |
گونه |
ادبیات کودک |
گروه سنی |
کودک و نوجوان |
امسال که یک روز را در هفته با بچههای دبستان میگذروندم نگاهم تغییر پیدا کرد به حوزه کودک! همیشه فکر میکردم روانشناسی کودک و نوجوان خیلی راحتتر از روانشناسی بزرگسالان باشه،... بیشتر